Peijaiset tuo väen yhteen

Hirvipeijaisissa näkyy metsästyksen
sosiaalinen puoli. Tapahtuma korostaa maanomistajien osuutta metsästykseen. Seuran rooli alueen ihmisten yhdistäjänä tulee peijaisissa hyvin esille.

Kulloisenkin hirven kaatopaikan maanomistaja saa perinteisesti oman osuutensa lihasta. Ihan ilman ei jää kukaan, koska parin kolmen vuoden välein seura järjestää peijaiset maanomistajille. Nyttemmin on lisäksi usein jaettu peijaislahjana purkitettua lihaa. Peijaiset on mainio tilaisuus vaihtaa kuulumisia. Viime kerroilla on väkeä ollut mukana lähes 300 ihmistä – jotkut kaukaakin tulleita. Peijaisten ruokatarjoilu on ollut seuran vaimoväen hoidossa. Parina viime kertana työ on annettu ulkopuolisten ammattilaisten käsiin.

Seuran peijaiset pidetään Kovesjoen kylätalolla

Hirvenmetsästyksessä ampumatornit helpottavat jahtia. Näkyvyys on hyvä ja turvallisuus kasvaa, kun ampumasuunta on maata kohti. Seura on valmistanut ja pystyttänyt alueelleen torneja, joita tällä hetkellä on käytössä parikymmentä. 

 

Seuran erämaja valmistui vuosina 1968-1969. Kesällä 2006 uusittiin katto, ulkoverhous ja ikkunat. Pihapiiriin 1979 valmistunut lahtivaja on jäänyt vähälle käytölle.  Nylkemistyöt on  tehty maatilojen vajoissa ja halleissa, kunnes syksyllä 2019 päästiin uuteen lahtivajaan.

Uusi lahtivaja valmistui 2019. Oheinen video  on kuvattu pari vuotta aiemmin.

nylkyvideo koko ruudulle tästä

Vuonna 1994 rakennettiin kaksi kotaa hirvimiesten taukopaikoiksi, Raivalaan ja Mettoristille. Kodassa makkaraa paistaessa parhaat jahtikokemukset käydään läpi uudelleen. Kun passissa pitää olla hiljaa niin nuotiolla pulistaan.

kotavideo koko ruudulle tästä

Kovesjoen kyläyhdistys osti vuonna 2000 Parkanon kaupungilta vuonna 1897 Raivalaan rakennetun entisen koulurakennuksen, joka oli ollut pikkukylien yhteiskäytössä vuodesta 1969,  jolloin koulutoiminta loppui. Seura osallistui rahoitukseen, ja teki sopimuksen talon käytöstä. Peruskorjaus tehtiin vuosina 2003-2006. Seura osallistui työhön (kuva).

Seura käyttää rakennusta peijaispaikkana ja on järjestänyt siinä muitakin tapahtumia, mm. tansseja 70-80-luvulla.

Elinvoimajahti

Kovesjoen Erämiehet on saanut tilaisuuden tehdä seutukuntaa tunnetuksi toimimalla jahti-isäntänä vuosina 1999, 2016-2017 ja 2019 Parkanon kaupungin järjestämässä Elinvoimajahdissa. lue lisää.

Seuralle on
kunnia-asia olla mukana kotiseudun kehittämisessä.

Close Menu